Nyárson sütés/malacsütők

"A nyárson sült bárány élménye emberi egzisztenciánk gyökeréig hatol, visszavet minket fajunk történetének hosszú évezredeibe."

12 kg-os választott malac sütése nyárson

 

Egy 10-12 kilós malac a legideálisabb választás akkor, ha 15-20 fős kerti partiban gondolkodunk. Ez a méret még abszolút kezelhető és megfelelő körülmények között kb. 5 óra alatt elkészül. A gyönyörűen megsütött, ropogós bőrű malac a parti fénypontja, a készítője pedig a sűrű elismerések birtokosa lesz.

Hasznos alapposzt:sütők, sütnivalók, pácolás,rögzítés, parázs

Az előkészítéshez nedves pácot alkalmazok, de ennél a méretnél, otthoni körülmények között csak a szárazpác kivitelezhető, melynek részletezése itt olvasható. 17 liter vizet forralok, hozzáadok 17x70 gramm sót, két egész, keresztben félbevágott fokhagymát, 1 ek. egészköményt, római köményt, koriandermagot, morzsolt majorannát és ½ ek. egész borsot. Kihűtöm, és szűrőn keresztül ráöntöm a malacra, melyet egy 55x45 cm-es tárolóedénybe helyeztem. 24 órát hűtőben pácolom. A fűszeres sóoldatban pácolt malacot, (az ízlés szerint alkalmazott 60-70 gramm/ liter sómennyiséggel) egységesen járja át a só és a fűszerkeverék, továbbá ezzel a módszerrel az alul és túlsózottság veszélye, nagyszerűen kiküszöbölhető. 

24 óra elteltével a malacot kiemelem a pácból, papírtörlővel alaposan szárazra törlöm és a szintén száraz tárolóedénybe visszahelyezve, fedetlenül 12-24 órát szárítom, közben egyszer megfordítom. 

Sütés napján a megszárított malacot nyársra húzom, olvasztott sertészsír és sör 1:1 arányú keverékével lekenem és begyújtó kéményben 5kg faszenet izzítok. 

A nyársat 30 cm magasságra állítom és kezdetét veszi a sütés. A parázsra két, jókora keményfa hasábot teszek, amik füstölögve biztosítják az utánozhatatlan aromát. 

A sütés a megszokott ütemben zajlik, 50 percenként egy adag (1,7kg) izzó faszénnel frissítem a parazsat, előtte ecsetelek. 

4 óra elteltével a nyársat 10 centivel lejjebb állítom, (ekkor már nem ecsetelek) és 40-60 perc alatt készre sütöm a malacot. 

A comb legvastagabb pontján a maghőmérséklet 90 fok fölé kúszik, a bőr ropogós, szilánkosan törik.  A pihentetési idő alatt megszabadítjuk a nyárstól és a rögzítő elemektől, majd daraboljuk. Egy ekkora malacnál, ha nem zárt sütőben sütjük, akár két órával is megnövekedhet a sütési idő. 

Sose higgyünk az éhes vendégeknek, akik szín alapján késznek ítélik a pecsenyét és követelik annak tálalását. Maradjunk határozottak és csak a teljesen átsült, ropogós bőrű malacot vegyük le a nyársról. A darabolt, majd sütőben készre sütött pecsenye, félmunkának számít, nem mélyíti a készítője tudását és imidzsét. Persze a túlkészült hús sem kívánatos, ezért, ha nem sütöttünk még meg legalább 10 állatot, akkor a maghőmérő nagy segítségünkre lehet. Mindig a legvastagabb pontokon mérünk (comb, nyak) úgy, hogy a csonthoz nem érünk. Ha 80 fok fölött járunk és a bőr még nincs megfelelő készültségben, akkor engedjük lejjebb a nyársat, így emelve a sütési hőmérsékletet, ami jótékony hatással lesz a bőr állagára. Mire elérjük a kívánt állagot, a maghő is 90 fok fölé ér, és ez kész állapotot jelez. Maghőmérő hiányában egy kést szúrunk mélyen a combba, várunk pár másodpercet, kihúzzuk és megnézzük, hogy forró a penge vagy csak közép meleg. Teljes bizonytalanság esetén késsel bevágunk csontig a comb legvastagabb részén és megnézzük a színét, ha rózsaszínes, akkor még nem jó.


A sütést egy Masvarko sütőszekrényben vittem végig. A sütési idő és a felhasznált faszén mennyisége, nagyban változhat a következő esetekben:

• nyitott sütőállványon sütünk hideg, szeles időben

• begyújtatlan faszenet teszünk a parázsra

• gyenge minőségű faszenet használunk

• az optimálistól eltérő magasságban van a nyárs.


vissza