Nyárson sütés/malacsütők

"A nyárson sült bárány élménye emberi egzisztenciánk gyökeréig hatol, visszavet minket fajunk történetének hosszú évezredeibe."

Csirkék a nyárson

 

A gyros, a döner kebab és a grillcsirke az a három nyárson sült étel, amivel a városi ember igen gyakran találkozik. Sajnos elég sűrűn, mindhárom étel silány minőségben kerül a vendéghez. Nézzük meg mitől jó egy grillcsirke.

Hasznos alapposzt: Alapok: sütők,sütnivalók,pácolás,rögzítés,parázs

Miért nem lehet a legtöbb grillcsirkésnél jó csirkét enni? Egyrészt mert túl lassan sütik a csirkét és mire megsül kiszárad, másrészt a már kiszáradt szárnyast is csak jóval a sütés után (akár órákkal) kapja meg a vendég, harmadrészt nem túl jó minőségű alapanyaggal dolgoznak. A csirkét kétféleképpen lehet megsütni: jól és rosszul. A csirkesütés alapanyag és technika kérdése. Nem a csoda fűszerkeverékek, pácok és a hasüregbe dugott citromok és almák fogják eldönteni a végeredményt. Ha egészben szeretnénk csirkét sütni, először is be kell szereznünk egy (vagy több) 1-1,3 kg-os, lehetőleg nem 28 nap alatt felpumpált csirkét, ami jó esetben nem brojler típusú, és életében evett kukoricát és némi zöldet.

Ha megvan a sütésre alkalmas, előkészített szárnyas, akkor kívül-belül alaposan sózzuk és minimum 1-2 órát állni hagyjuk. Jobb eredményt érhetünk el, ha 6-7 %-os sóoldatba tesszük 6 órára, majd leszárítjuk. A besózott csirkét tetszőleges fűszerkeverékkel bedörzsöljük, de csak olyan fűszereket használjunk, amik nem égnek meg az extrém magas hőmérsékleten. Természetesen fűszerek nélkül is nagyon jó lesz. Ha sült csirkéről beszélünk, akkor a következőket kell figyelembe vennünk. Mivel kistermetű, zsenge húsú, bőrös állatot készítünk, nagyon magas hőmérsékletű és rövid ideig tartó sütéssel kell elérnünk azt, hogy a bőr szépen megpiruljon, de a hús szaftos maradjon, tehát ne száradjon ki. Ez a kettős cél, ami ha teljesül, jó csirkét fogunk enni.

Fontos! Hogy milyen faszenet használunk, az most ebben az esetben kardinális kérdés. A rossz minőségű faszén, a pár centivel felette forgó csirkék kicsöpögő zsírjától lángra kap, és elég az ebéd!

Így készítek el 5db csirkét a nyárson: Az előkészített csirkéket nyársra húzom, a rögzítő rudak segítségével fixálom, majd olvasztott tyúkzsírral lekenem.

6kg faszenet izzítok, beöntöm a faszéntepsibe, a nyársat mindössze 8-10 centire állítom és irtózatosan magas hőmérsékleten elindul a sütés. Mivel szeretném, hogy az öt csirke nagyjából ugyanúgy piruljon, a tepsi két végébe több faszenet töltök, mert itt nagyobb a hőveszteség.

25 perc után, jelképes mennyiségű, 1kg izzított faszénnel frissítem a parazsat, nehogy alább hagyjon a tűzerő.

45 perc elteltével a csirkék elkészültek. A combok maghője 86-89 fok között mozog. Ilyen extrém hőmérsékletnél a maghőmérséklet percenként változik, és különben is több szárnyas sül egyszerre, ezért a pontra sütés szinte lehetetlen, ami csirke esetében kb. 82 fokot jelent.  De nem kell aggódni, mert 82-90 fok között nagyszerű lesz a végeredmény. A csirkénk szépen pirult, belül rendkívül szaftos.

A nyársat sütés után érdemes állványra vagy rácsra tenni, nehogy a csordogáló nedvek eláztassák a bőrt. Erre darabolásnál és tálalásnál is gondosan ügyeljünk. Egyből fogyasszuk el, mert a grillcsirke életében a sütés utáni 15-20 perc, egyszeri és megismételhetetlen alkalom.

A sütést egy Masvarko sütőszekrényben vittem végig. A sütési idő és a felhasznált faszén mennyisége, nagyban változhat a következő esetekben:

• nyitott sütőállványon sütünk hideg, szeles időben

• begyújtatlan faszenet teszünk a parázsra

• gyenge minőségű faszenet használunk

• az optimálistól eltérő magasságban van a nyárs


vissza