• Mangalica malac

    Mangalica malac

  • Szopós malac

    Szopós malac

  • Szopós malac

    Szopós malac

  • Tejesbárány

    Tejesbárány

Báránysütés bosnyák stílusban

 

“Dok ne probamo lava, janje je za nas kralj zivotinja!”
Azaz, Amíg meg nem kóstoljuk az oroszlánt, addig nekünk a bárány az állatok királya!, mondják a bosnyákok.

Szombaton bárányt sütöttem, tradicionális, bosnyák stílusban. Ez csak pár momentumban tér el a megszokottól, de még is egy tisztelgés a balkán legnagyobb báránysütő nemzete előtt. Ez az ország Bosznia-Hercegovina (bosnyák-horvát föderáció). A volt Jugoszláv tagköztársaság egy olyan ritka Európai ország, ahol többségében muzulmánok élnek és a vallás illetve a 400 éves török uralom hatása miatt, bárány-birka központú konyhát visznek, amiben a parázs jelentős szerepet kap. A bosnyák stílusú báránysütés fő kritériuma, hogy fejjel és farokkal együtt kell nyársra húzni a bárányt, a hasüreget csak egy rövid szakaszon szabad felvágni a belsőségek eltávolításakor és azt az első csülkökkel kell összetűzni. Ha a bárányhálót sikerül egy darabban kiszedni a hasüregből, akkor azzal beborítják a gerincet és végül, de nem utolsó sorban csak tűz mellett vagy parázs fölött készülhet.

Papp Zsolt, sokadik generációs juhász, szerencsére minden igényt figyelembe véve készítette elő a bárányt csütörtökön.  Egynapos szárazpác után húztam nyársra, az első csülköket levágtam, összehúztam velük a hasüreget, a hálót pedig a bárány hátára terítettem és dróttal rögzítettem.

180-200 fokos sütőszekrényben, fatüzeléssel készült kb. 3,5 órát. Sütés előtt és közben, olvasztott, fűszeres kacsazsírral kenegettem. A sütés végére a háló teljesen ráolvadt a bárányra, ami megmaradt belőle, az pár falat ropogós “tepertő”.

Balkán szokás szerint a fej, vagy a házigazdát vagy a vendégsereg legidősebb férfitagját illeti. Ezúttal az enyém lett szerencsére.

A sütést egy Masvarko Grill SR-2 Box Pro sütőszekrényben vittem végig.

vissza