Nyárson sütés/malacsütők

"A nyárson sült bárány élménye emberi egzisztenciánk gyökeréig hatol, visszavet minket fajunk történetének hosszú évezredeibe."

Boksa faszén

 

Mindegy, hogy grillezünk, BBQ-zunk vagy akár nyárson sütünk, a faszén minősége nagyban befolyásolja a végeredményt és a hatékonyságot. Az olcsó faszén csak abban a pillanatban olcsó, amikor megvesszük, de amikor tönkretette a grillpartit, vagy épp háromszor annyit használtunk el belőle, mert 10 perc alatt elvesztette a hőerejét, azonnal drága lesz. Ezért használnak a tapasztalt sütők jól bevált, keményfából készített faszenet, lehetőleg mindig ugyan olyat. A jó minőségű boksa faszén 40-60 percig nagyon stabil és magas hőmérsékleten izzik, ráadásul könnyen begyújtható.

Boksa faszén minőségi paraméterei:

  • Alapanyag: tölgy, gyertyán, bükk és egyéb kemény fafajták, magyar erdőkből
  • Nedvességtartalom: 8-10 %
  • Szemcseméret: 10% 20 mm alatt, 90% 20-100 mm között.
  • Hamutartalom: max. 3,5 %
  • Fűtőértéke: 7000 kcal/kg
  • Illóanyag tartalom: 10-15 % között
  • Karbontartalom: 80%


Átmenetileg nem elérhető


Így készül az igazi boksa faszén:

Hazai erdőkből származó, hasábokra darabolt keményfát, szorosan egymás mellé, kör alakú halomba rakják, falevelekkel és földdel betakarják. Ez a boksa. A boksa belsejében üreget hagynak, ezt feltöltik faforgáccsal melyet begyújtanak és kezdetét veszi a 8-12 napos szenítés. Az elszenesedett fa, amely eredeti tömegének csupán egynegyede, a faszén. A jó minőségű boksa faszén fényévekkel magasabb kategóriát képvisel az áruházakban kapható silány, törmelékes, sokszor kellemetlen szagú társainál.